Fejléc fotó

Koller Klaudia

Energetikai tanúsítvány

Koller Klaudia/Energetikai tanúsítvány

Fontos változások érkeztek az energetikai tanúsítványokat illetően! Az energetikai tanúsítványról szóló legújabb jogszabályváltozások 2023. november 1-jétől lépnek érvénybe.

Továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány továbbra is kötelező lesz az adásvételi- és bérbeadási szerződések esetén. Azonban az új szabályozás szerint már nem kell a szerződésbe beleírni az okirat HET-számát. Fontos, hogy a szerződéskötés napjáig be kell mutatni az energetikai tanúsítványt, és legközelebb a birtokbaadás napjáig át kell adni azt.

Már a hirdetésben is kötelező

Az új szabályok értelmében már a hirdetésekben is kötelező lesz feltüntetni az ingatlan energetikai besorolását.

Megváltoznak az energetikai osztályok

Az energetikai osztályok skálája átalakul, és az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála helyett A+++-tól I-ig terjedő skála lesz érvényben. Emellett két különböző energetikai besorolás lesz az ingatlanokra vonatkozóan. Az egyik az eddigi energetikai jellemzőkre, míg a másik a lakóegység szén-dioxid-kibocsátására fog koncentrálódni.

Csökken az érvényesség időtartama

Az energetikai tanúsítványok érvényességi ideje rövidül. Míg korábban 10 évig voltak érvényesek, mostantól maximum 5 évig lesznek érvényesek a tanúsítványok, vagy amíg nem változik az energetikai számítást meghatározó jogszabály.

Közérthetőbb tanúsítványtartalom

Az energetikai tanúsítványok tartalma sokkal közérthetőbb lesz. A határoló szerkezeteket (külső falak, nyílászárók, tetők stb.) és a gépészeti rendszereket (külső falak, nyílászárók, tetők stb.) és a gépészeti rendszereket (fűtés, használati melegvízrendszer, légtechnika stb.) egy ötszintű skálán (rossz, gyenge, közepes, jó, kiváló) kell kategorizálni. Emellett részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell majd megadni az ingatlanról, amelyek segítségével el lehet érni a két legfelső (jó és kiváló) szintet.

Ezek az új változások segítenek abban, hogy még pontosabb képet kapjunk az ingatlanok energiahatékonyságáról és fenntarthatóságáról. Az energetikai tanúsítványok célja az energiahatékonyság és a fenntarthatóság előmozdítása, és az új szabályok révén hatékonyabb és közérthetőbb információkat kaphatunk az ingatlanok energetikai teljesítményéről. Azon megbízóim számára, akik a kiemelt együttműködést választják, ingyenesen biztosítom az energetikai tanúsítvány elkészítését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések